Gyökérzöldségek

A gyerekekre gyakran rászólunk, ha a leveszöldséget félretolják a tányéron, vagy egyszerűen nem is szednek, kérnek a tészta és a hús mellé. Akinek felnőttként sem ínyérevaló egyik leveszöldség sem, annak ajánljuk az alábbi rövid összeállítást arról, mit is vesztenek a zöldségek kihagyásával.

Zeller

Serkentőleg hat a veseműködésre, és emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazható. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Sárgarépa

Fontos hatóanyaga a béta-karotin, amelynek egyébként a színét is köszönheti, és emiatt jelentős antioxidáns. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Ez utóbbi nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.

Petrezselyemgyökér (fehér répa)

Sárga társához hasonlóan ez is gazdag illóolajakban, így íze is aromás. A növény gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatású, E-vitaminban is bővelkedik.

Forrás: Házipatika

Retek

Fél csésze retekben benne van napi C-vitamin-szükségletünk 14 százaléka. A retek fogyasztása sokat segít abban, hogy megvédjük sejtjeinket az oxidatív stressz káros hatásaitól. Ezen kívül a retekben rost is van bőven, ami segíti az emésztést, és ahhoz is hozzájárul, hogy fogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak.

A retek kifejezetten alakbarát élelmiszer. Fél csészényiben mindössze 9 kalória található és csupán 2 gramm szénhidrát. Emellett van benne folsav, B-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, réz éscinkis.

A retekfogyasztás nagyon hasznos a gyomornak és a májnak, mert segíti a méregtelenítési folyamatokat. Tisztítja a vért, segít megszabadulni a káros anyagoktól, és kifejezetten hatékony lehet például sárgaság kezelésében is. A retek rosttartalma pedig megakadályozza a székrekedés kialakulását.

Forrás: Házipatika

Cékla

A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.

A cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan "diétás rostot" tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, és mindent mozgásban tartani. A cékla rostjai nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő mechanizmusait is.

Forrás: Házipatika